KOKOSPRODUCTEN

 

VOORDELEN EN EIGENSCHAPPEN

Kokos kan uitstekend dienen als vervanger van veen. In teelten waarbij het belangrijk is het substraat (tijdelijk) droog te houden, zorgt kokos bovendien voor een snelle en moeiteloze herbevochtiging. Kokos voorkomt zo dat water en meststoffen verloren gaan of dat potten gaan drijven.

Goede kokos heeft de volgende eigenschappen:

  • gebufferd adsorptiecomplex
  • hoog luchtpercentage
  • goede waterbuffer
  • hoge stabiliteit en goede structuur
  • onkruidarm

Er zijn diverse kokosproducten die zowel in pure vorm als in mengsels met andere kokosproducten gebruikt kunnen worden. Daarnaast worden kokosproducten in een groot aantal mengsels met veen en dergelijke gebruikt. Welk kokosproduct of welk mengsel gebruikt wordt hangt af van de eisen die door het gewas, de teeltomstandigheden en de teler gesteld worden. Onze specialisten kunnen u hier verder over adviseren.

KOKOSGRUIS

afbeelding 057Kokosgruis (of pith) wordt vooral gebruikt voor herbevochtiging, als basis voor kleinere potmaten, als basis voor een groot aantal mengsels en is als puur substraat geschikt voor een groot aantal teelten en teeltomstandigheden. Kokosgruis is vanuit onze locaties in Nederland los leverbaar als bulk, in big bales, in big bags of verwerkt in mengsels. Daarnaast is kokosgruis vanuit Nederland en vanuit India geperst leverbaar in 5 kg blokken en in 650 gram briquetten.

GROVE KOKOS (CRUSH / CHIPS)

afbeelding 068Grove kokos (crush / chips) wordt gebruikt als basis voor grotere potmaten en voor gewassen die behoefte hebben aan een hoger luchtpercentage. Het toevoegen van grove kokos van de juiste afmeting in een mengsel zal resulteren in een substantieel hoger luchtpercentage. Hoe egaler de verdeling, hoe beter het resultaat. De brokjes moeten daarom niet te groot zijn. Grove kokos kan gebruikt worden als puur substraat en in mengsels. Grove kokos is vanuit onze locaties in Nederland los leverbaar als bulk, in big bales, in big bags of verwerkt in mengsels. Daarnaast is grove kokos vanuit Nederland en vanuit Sri Lanka geperst leverbaar in 5 kg blokken.

DUBBEL GEZEEFD GRUIS

shakti cocosproducts meegaa-5Dit is kokosgruis waarbij de fijne en de grove delen zijn uitgezeefd. Dit materiaal is met name geschikt voor stek- en zaaigronden en wordt daarom vaak als puur substraat gebruikt. Het zorgt voor een optimale aansluiting tussen de jonge wortels en het substraat in combinatie met een relatief hoog luchtpercentage en een optimale vochtigheid. Dubbel gezeefd gruis is vanuit onze locaties in Nederland los leverbaar als bulk, in big bales, in big bags of verwerkt in mengsels. Daarnaast is dubbel gezeefd gruis vanuit Nederland en vanuit India geperst leverbaar in 5 kg blokken en in 650 gram briquetten.

KOKOSVEZEL

07102009221Kokosvezel wordt vooral gebruikt om het watertransport in een mengsel te bevorderen. Het zorgt voor een snelle afvoer van water wat de drainage bevordert, maar andersom kan het ook voor een snellere wateropname zorgen in systemen waar onderlangs water wordt gegeven. Kokosvezel wordt daarom altijd als toevoeging in een mengsel gebruikt. Vanwege de specifieke functie van kokosvezel moet deze sterk, recht en ongeveer 3 cm lang zijn. Te dunne kokosvezel zal te snel verteren. Kokosvezel die niet recht of te kort is zal geen water kunnen geleiden. Kokosvezel die te lang is kan niet optimaal door een mengsel verdeeld worden. Vanuit onze locaties in Nederland is kokosvezel leverbaar als halffabricaat in een mengsel met kokosgruis of veen en als toevoeging in diverse mengsels. Daarnaast is de kokosvezel vanuit Nederland en India in geperste vorm op pallets leverbaar.

 

KOKOSPLANKEN

Growbags oftewel kokosplanken zijn geperste kokosmatten in een zak voor diverse teelten. De planken worden droog getransporteerd. Eenmaal in de kas worden ze herbevochtigd waardoor het substraat direct klaar is voor gebruik. Kokosplanken kunnen in een groot aantal verschillende afmetingen en samenstellingen geleverd worden, zowel met als zonder plant- en draingaten. Het plastic om de planken is U.V. bestendig, zwart van binnen en wit van buiten. Wij adviseren u graag over de meest geschikte samenstelling, de diverse beschikbare maten en de verschillende kwaliteiten.

KOKOS DISKS

Disks zijn geperste schijven die vaak bestaan uit de wat grovere kokossoorten. Na herbevochtigen vult het materiaal direct de gehele pot. De disks zijn in een groot aantal verschillende maten, kwaliteiten en samenstellingen leverbaar. Neem gerust contact met ons op om de diverse mogelijkheden te bespreken.

 

ONKRUIDBESCHERMING

Shakti_Cocosproducts_MEEGAA-15Onkruidbeschermingsmatten zijn matjes van kokosvezel met een latexlaag. De matjes worden gebruikt om potten af te dekken en daarmee onkruidgroei te voorkomen. Deze matten zijn in een groot aantal maten leverbaar.

 
 
 

 

OEVERBESCHERMING

dsc_0037Oeverbescherming bestaat uit 'slurven' die tegen de oever geplaatst kunnen worden als bescherming tegen afkalving. De slurven hebben een doorsnede van 40 tot 60 cm en een lengte van een aantal meters. Ze bestaan uit een kokosvulling met daar omheen een net van kokosvezel. Na plaatsing zal de oeverbescherming begroeien met de aanwezige vegetatie en zo uiteindelijk deel gaan uitmaken van de omgeving.

FaLang translation system by Faboba