Social Responsibility

Social Responsibility, vrij vertaald betekent dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, wordt een steeds belangrijker punt wereldwijd.  Shakti Cocos heeft dit hoog in het vaandel staan vooral met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. Vandaar dat onze fabrieken in India sinds Juli 2012 SA8000 zijn gecertificeerd.

SA8000 is een wereldwijde sociale standaard voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden, ontwikkeld en gecontroleerd door Social Accountability International (SAI).

SA8000 is de eerste controleerbare certificering op dit gebied gebaseerd op de Universele Verklaring Rechten van de Mens, het Verdrag inzake de Rechten van het Kind en verschillende Internationale Arbeidsorganisaties (IAO). SA8000 heeft betrekking op de volgende aandachtspunten:

 

  • Kinderarbeid: Er zijn geen werknemers jonger dan 15 jaar.
  • Gedwongen arbeid: Geen gedwongen arbeid of slavernij.
  • Gezondheid en veiligheid: Zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving; maatregelen nemen om onveilige situaties te voorkomen, regelmatige controle op gezondheid, veiligheid en opleiding van werknemers; toegang tot sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater.
  • Vrijheid van vereniging en recht op collectieve onderhandelingen: Respecteren van het recht zich aan te sluiten bij een vakbond en het recht tot collectieve onderhandelingen.
  • Discriminatie: geen discriminatie op grond van ras, kaste, afkomst, religie, handicap, geslacht, seksuele geaardheid, vakbond, politieke overtuiging, of leeftijd, geen seksuele intimidatie.
  • Discipline: Geen lijfstraffen, geen mentale of fysieke dwang en geen verbaal geweld
  • Werktijden: voldoen aan de plaatselijk geldende wet, maar in ieder geval, niet meer dan 48 uur per week met ten minste een dag vrij voor elke periode van zeven dagen. Overwerk op vrijwillige basis, betaald tegen een verhoogd tarief en niet meer dan 12 uur per week. Overwerk kan verplicht zijn als een deel van een collectieve arbeidsovereenkomst.
  • Compensatie: Loon dat wordt betaald voor een standaard werkweek moet voldoen aan de wettelijke standaarden en voldoende zijn om de fundamentele behoefte van de werknemers en hun gezinnen te voldoen; geen disciplinaire aftrek.
FaLang translation system by Faboba